آیا ممکن است بخواهم سهام را بفروشم و کسی آن را نخرد؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

با توجه به گستردگی معاملات بازارهای بورس و میزان تقاضا و عرضه ای که هر روز کاری در این بازارها شکل می گیرد، کمتر پیش می آید که فروش سهام با مشکل روبرو شود. اما به هر صورت همیشه این احتمال وجود دارد و از این روی در ادامه به بررسی وضعیت خرید و فروش سهم های مختلف در بازار بورس اوراق بهادار می پردازیم.

 

در این مطالب موارد زیر پاسخ داده خواهد شد:

  • صف خرید چیست؟
  • صف فروش چیست؟
  • چه زمانی سهم خود را بفروشیم؟
  • چگونه سهم خود را بفروشیم؟

 

 

چه زمانی امکان فروش سهام وجود ندارد؟

توجه داشته باشید که در دو حالت شما برای فروش سهام در اختیار خود، دچار مشکل خواهید شد:
اول زمانی که معاملات آن نماد بورسی خاص به دلایل مختلف، متوقف شده باشد. این دلایل می تواند شامل برگزاری مجمع، افشای اطلاعات محرمانه و یا نوسانات شدید باشد.
دوم زمانی است که تقاضایی روی سهم در اختیار شما که قصد فروش آن را دارید، وجود نداشته باشد. البته غالب اوقات چنین وضعیتی موقتی خواهد بود و به درازا نمی کشد (صف فروش).

 

صف فروش

برای جلوگیری از قرار گرفتن در چنین وضعیتی، لازم است که میانگین حجم معاملات نماد بورسی مورد نظر خود را مطالعه کرده و سپس به خرید آن اقدام نمایید. اما همان طور که گفتیم حتی در صورتی که سهامی خاص در یک روز به فروش نرسد و تقاضای خرید روی آن وجود نداشته باشد، این مساله موقتی خواهد بود و اغلب اوقات در کمترین زمانی وضعیت بازگشت کرده و مجدد تقاضا روی آن سهم، شکل خواهد گرفت.

 

 

[wbcr_html_snippet id=”1367″]

 

صف خرید و صف فروش

برای درک بهتر شکل خرید و فروش در بازارهای بورس، بد نیست که نگاهی به مفاهیم صف خرید و صف فروش داشته باشیم.

 

صف خرید چیست؟

صف خرید زمانی شکل می گیرد که تقاضا روی خرید یک سهم وجود داشته باشد، اما عرضه به میزان کافی در مقابل این تقاضا وجود نداشته باشد. در این صورت اولویت خرید آن سهم با متقاضیانی خواهد بود که قیمت بالاتری پیشنهاد داده و زودتر نیز این سفارش خرید خود را به ثبت رسانده اند.

صف خرید

بدیهی است که به محض هم نرخ شدن عرضه آن سهم با این تقاضای خرید، به ترتیب اولویت ثبت تقاضای خرید؛ سهام به فروش می رسد.

 

صف فروش چیست؟

صف فروش در بازار بورس به زمانی گفته می شود که دارندگان سهامی خاص؛ میزان سهم در اختیار خود را برای فروش ارائه دهند. در صورتی که در مقابل ارائه سهم برای فروش، تقاضایی مناسب شکل نگرفته باشد و میزان عرضه بر تقاضا پیشی بگیرد، به اصلاح گفته می شود که صف فروش شکل گرفته است.
در این شرایط فروشندگانی که قیمت کمتری برای سهام در اختیار خود قرار داده و به لحاظ زمانی نیز زودتر ثبت فروش سهام خود را انجام داده باشند، در اولویت قرار خواهند داشت. به این صورت با یکی شدن نرخ تقاضای خرید و عرضه فروش، به ترتیب اولویت این سهم ها به فروش خواهند رسید و معاملات انجام خواهد پذیرفت.

 

تشکیل سبد سهام، یک راه حل عالی

یکی از راه حل هایی که برای چنین وضعیت هایی پیش بینی شده و اکثر اوقات نیز کارآمد خواهد بود؛ تشکیل سبد سهام است. با تشکیل سبد سهام، می توانید سرمایه جاری خود در بازار بورس را در چند صنعت مختلف سرمایه گذاری کرد. به این صورت اگر شما X تومان در بازار بورس تزریق کرده باشید، این X تومان را به طور نمونه در 4 صنعت مختلف وارد کرده و از نمادهای متفاوتی خرید کرده اید. به این صورت اگر توقف تقاضا در نماد یا نمادهای بورسی یک صنعت خاص شکل بگیرد، دارایی سهم های شما با چالش جدی روبرو نخواهد شد.

به واقع ایجاد سبد سهام، همیشه باعث کاهش ریسک های موجود در بازار سرمایه می شود و امکان ضربه خوردن از ناحیه یک صنعت خاص را کاهش می دهد. به این صورت در صورتی که صنعتی خاص از صنایع موجود در بازار بورس، دچار نوسانات منفی شدید و قابل توجه گردد، از آن جایی که شما در چندین صنعت مختلف سرمایه گذاری کرده اید، تاب تحمل این نوسانات منفی را خواهید داشت.
اما در شرایط که تمام سرمایه شما در یک صنعت خاص و حتی بدتر از آن روی یک نماد بورسی خاص، متمرکز شده باشد؛ با ایجاد نوسانات منفی در آن یا نبود تقاضا برای خرید، با وضعیت پیچیده تری روبرو خواهید شد.
بنابراین غالبا توصیه می شود که با تشکیل سبد سهام، سرمایه خود را به صورت دائمی در حاشیه امن نگاه دارید.

 

شکل سودآوری در بازار بورس

باید در نظر داشته باشید که شکل سودآوری در بازارهای بورس، در دامنه نوسان مشخص شده ای شکل می گیرد. همین طور زیان دهی در این بازارها نیز فرمول مشابهی دارد و نباید نگران افت قیمتی و زیان دهی سنگین در عرض یک روز کاری یا حتی بیشتر باشید. با این حساب در صورتی که موفق به فروش سهام در اختیار خود در یک روز کاری نگردید، نگرانی بابت افت قیمت فاحش آن وجود ندارد و قیمت پایانی این سهام خاص نمی تواند از کف قیمت دامنه نوسان آن، خارج شود.

 

 

[widget id=”recent-posts-widget-with-thumbnails-3″]

 

چطور سهام خود را به فروش برسانیم؟

برای به فروش رساندن سهام در اختیار خود، راه ساده و در عین حال مهمی پیش رو دارید. اگر مایل هستید که سهام در اختیار شما، بلافاصله به فروش برسد، باید به آخرین قیمت معاملاتی توجه نمایید. بدیهی است که در صورت قیمت گذاری سهم در اختیار خود، با نرخی دور از آخرین قیمت معاملاتی، نباید انتظار فروش فوری آن را داشته باشید.
در شرایطی که بهترین قیمت در صف خرید، معادل ایکس تومان باشد و شما قیمت عرضه سهام خود را بیشتر از ایکس تومان قرار دهید، معامله فروش اتفاق نخواهد افتاد.
لازم به توجه است که همیشه در نمادهای بورسی، شاهد تشکیل صف خرید و فروش نیستیم و این وضعیت فقط در شرایطی خاص رخ می دهد. در سایر مواقع معاملات به صورت موزون در جریان بوده و عرضه و تقاضا در رقص با هم پیش می روند. در این شرایط باید به نرخ آخرین معامله توجه کرده و با در نظر گرفتن آخرین مبلغ معاملاتی، نرخ گذاری فروش سهام خود را به انجام برسانید.
برای فروش سهام در اختیار خود، لازم است که تعداد مورد نظر برای فروش را تعیین کرده و نرخ فروش را نیز مشخص نمایید. نرخ فروش باید حتما در بازه و دامنه نوسان باشد و شما قادر به تعیین مبلغی بالاتر و حتی پایین تر از این دامنه نوسان نخواهید بود. پس از آن در صورتی که تقاضا روی خرید آن سهام، مطابق نرخ پیشنهادی شما وجود داشته باشد؛ معامله فروش صورت خواهد گرفت و مبلغ حاصل از آن پس از کسر کارمزد کارگزاری به حساب شما واریز می شود.
همان طور که قبلا گفته ایم، بابت هر معامله خرید یا فروش سهام، درصدی به عنوان نرخ کارگزاری و سازمان های وابسته به بورس مانند مدیریت فناوری و … از مبلغ معامله کسر خواهد شد. این مبلغ به سود یا زیان سهامدار ارتباطی نداشته و کاملا فارغ از آن، تعیین شده است.

 

چه زمانی سهام خود را بفروشم؟

توجه داشته باشید که برای سودآوری در خرید یک سهام خاص، باید زمان درست فروش آن را نیز بشناسید. شما باید برای هر سهام خریداری شده، نقطه سودآوری را تعیین کرده و حد ضرر آن را نیز مشخص نمایید. با رسیدن به نقطه سودآوری و یا نزدیک شدن به حد ضرر، لازم است که برای از دست ندادن سودآوری یا ضرر نکردن بیشتر، سهم در اختیار خود را به فروش برسانید.

 

خرید و فروش سهام

معمولا سهامی که در حال رشد است، با رسیدن به یک نقطه مشخص از سود، به تثبیت قیمت موقتی دست می یابد. اگر مایل به داشتن سودی ایمن هستید، این نقطه زمان مناسبی برای فروش خواهد بود.
همان طور وقتی سهامی در مسیر نزولی قرار می گیرد، با رسیدن به حد زیان دهی از پیش تعریف شده، باید سهام را به فروش رسانده و به امید بازگشت قیمتی آن را نگاه ندارید.
با رعایت این قوانین، می توانید سودآوری بهینه ای در بازار بورس داشته و از ریسک های زیان بینی خود کم کنید.

نظرات