سجام چیست و چطور در آن ثبت نام کنیم؟ (منبع رسمی + ویدئو)

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اگر تصمیم دارید قدم های اول خود را در بازار بورس برداشته و به یکی سهامداران تبدیل شوید، ابتدا باید راه خود را از طریق ثبت نام در سامانه سجام هموار سازید. اگر به خاطر داشته باشید، بازار سرمایه پیشتر و در سال های دور، به شکل سنتی و کاغذی اداره می شد. متقاضیان خرید سهام، امکانات فعلی آنلاین را در اختیار نداشته و باید به شکل حضوری و یا حداکثر تلفنی اقدام می کردند. اما از سال 1384، بازار سرمایه سمت و سوی دیگری به خود گرفته و طی مراحل مختلف، رفته رفته به فاز الکترونیک وارد شد.

این مقاله از چند بخش تشکیل شده است :

الف) سامانه سجام بورس چیست؟
ب) ثبت نام در سامانه سجام برای چیست ؟
ج) ثبت نام در سامانه سجام (به همراه ویدئو)

وِیژه :  د) چگونه بصورت رایگان در سجام ثبت نام کنیم؟ (به همراه ویدئو)
ه) کد پیگیری سجام چیست ؟
و) تفاوت ثبت نام در سجام برای اشخاص حقیقی و حقوقی چیست؟ (به همراه ویدئو)

ز) مهلت ثبت نام در سامانه سجام چه وقت است؟
خ) سوال و جواب در مورد سجام

 

در ادامه به بررسی این بخش ها خواهیم پرداخت.

بورس

الف)سامانه سجام بورس چیست؟

برخی از سوالات مرتبط با این سامانه که قصد داریم در این بخش از مطلب پاسخ آنها را بدهیم عباتند از :

  • منظور از سامانه سجام چیست ؟
  • سجام در بورس چیست ؟
  • سجام چیست ؟
  • سجام مخفف چیست ؟
  • طرح سجام چیست ؟

سجام در واقع مخففی از عبارت “سامانه جامع اطلاعات مشتریان” است. این سامانه به شرکت سپرده گذاری مرکزی تعلق دارد که خود یکی از شرکت های تابعه سازمان بورس است.
کلیه افرادی که قصد ورود به بازار سرمایه و خرید و فروش سهام را دارند، باید پیش از هر کاری اطلاعات هویتی خود را در سایت سامانه

بورس، وارد نمایند. به این شکل هر شخص حقیقی، دارای یک کد و شناسه سجام خواهد بود که معرف هویت وی، اطلاعات بانکی و محل سکونت و … خواهد بود. پس از اتمام مراحل ثبت نام، فرد به اصطلاح “سجامی” خواهد شد!

سامانه سجام
لازم به ذکر است که این سامانه نیز تحت نظر سازمان بورس بوده و به منظور ارائه خدمات بهینه و مکانیزه به سهامداران طراحی و اجرا شده است. این سامانه باعث می شود که معاملات بورسی، با شفافیت همراه بوده و رد و بدل سهام و پول، کاملا واضح و ثبت شده باشد.

سامانه سجام

خلاصه

پس بطور خلاصه هر کسی قصد ورود به بورس را داشته باشد باید در سامانه سجام ثبت نام کند. حال در ادامه مطلب به چگونگی ثبت نام دراین سامانه اشاره خواهیم کرد.

 

[wbcr_html_snippet id=”1367″]

 

ب) ثبت نام در سامانه سجام برای چیست ؟

در این بخش از مقاله به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد :

  • کاربرد سجام چیست ؟
  • خدمات سجام چیست

همان طور که گفتیم کلیه افرادی که پیش از این دارای کد بورسی بوده و یا قصد ورود به بازار بورس را دارند، باید ابتدا در این سامانه ثبت نام نمایند.
برای آن که درک درستی از ضرورت ثبت نام در سجام داشته باشید، لازم است که این سامانه را به شکل یک منشی در یک سازمان بزرگ در نظر بگیرید. این منشی (در اینجا سامانه)، کلیه امور را در دست داشته و ارتباطات میان افراد شرکت را ساماندهی می کند. دریافت اطلاعات و ارائه به موقع آن ها، ثبت بایگانی ها و حساب ها و … برعهده این هسته مرکزی خواهد بود.

کاربرد سجام

به علاوه دیگر مهم نیست که شما از کدام کارگزاری برای فعالیت در بورس اوراق بهادار استفاده می کنید، این سامانه است که به عنوان هسته اصلی اطلاعات بورسی شما را در خود ثبت داشته و آن ها را در کارگزاری های مختلف، بارگذاری می کند. به این شکل اگر تصمیم به تعویض کارگزاری بورس خود بگیرید، با استفاده از هویت بورسی شما در سجام، ماجرا به مراتب ساده تر از گذشته خواهد بود.

خلاصه

بطور خلاصه سامانه سجام مسئولیت ارائه سرویس یکپارچه به همه نهادهای مالی را دارد. مثل همان سرویسی که سامانه شتاب در سیستم بانکی ارائه می دهد.

 

 

ج) ثبت نام در سامانه سجام (به همراه ویدئو)

اما حالا که از ضرورت ثبت نام در این سامانه، آگاه گشتید، جای دارد که نگاهی به روش ثبت نام در این سامانه و مراحل آن بیندازیم.
برای این منظور مراحل زیر را دنبال نمایید:
به وب سایت سامانه به آدرس sejam.ir وارد شوید. در این وب سایت روی گزینه “ثبت نام در سجام” کلیک نمایید.

مراحل ثبت نام در سامانه سجام
پس از آن به صفحه ای وارد می شوید که باید در کادر مربوطه شماره تلفن همراه خود را وارد کرده و سپس کد امنیتی را بزنید. با کلیک روی دکمه “دریافت کد تایید”، یک کد به شماره تلفن همراه شما پیامک خواهد شد.

ویدئو :

 

بعد از آن به صفحه بعدی و فرم ثبت نام سجام وارد خواهید شد. در این مرحله باید تمامی اطلاعات خواسته شده اعم از اطلاعات فردی و بانکی را به صورت دقیق و کامل وارد سازید.

سجام

خلاصه

ثبت نام در سجام شامل هزینه است. اما در ادامه راهی خواهیم گفت که بتوانید در این سامانه بصورت رایگان ثبت نام کنید.

 

د) چگونه بصورت رایگان در سجام ثبت نام کنیم؟ (به همراه ویدئو)

کارگزاری آگاه برای افرادی که از طریق لینک زیر اقدام به دریافت کد بورسی نمایند بصورت رایگان سجام آنها را نیز ثبت نام می کند و نیازی به پرداخت هزینه ده هزار تومانی نخواهد بود. پس از کلیک بر روی لینک زیر مراحل را تا انتها پیگیری نمایید.

ثبت نام رایگان در سجام

ویدئو :

 

ثبت نام رایگان در سجام

 

 

 

ه) کد پیگیری سجام چیست ؟

در این قسمت به این سوالات پاسخ خواهیم داد:

  • کد سجام چیست ؟
  • کد سهامداری سجام چیست ؟
  • کد ده رقمی سجام چیست ؟

پس از تکمیل فرم ها و تایید آن ها توسط شما، یک کد رهگیری از سوی سامانه به شماره تلفن همراهی که پیشتر وارد کرده اید، ارسال خواهد شد.

این کد رهگیری سجام را حتما نگهداری نمایید. اکنون باید به یکی از دفاتر سجام مراجعه کرده و ضمن ارائه کد رهگیری که در اختیار دارید، مراحل احراز هویت را نهایی نمایید. (به خاطر داشته باشید که حین مراجعه به مراکز سجام، همراه داشتن کارت ملی، شناسنامه و کد رهگیری ضروری خواهد بود.)

 

راستی آزمایی سامانه چیست؟

راستی آزمایی سامانه  در حقیقت همان استعلام اطلاعات هویتی و بانکی فرد است که در این سامانه وارد می سازد. در صورت حقیقی و دقیق بودن این اطلاعات و انطباق آن ها با یکدیگر، کد پیگیری برای تلفن همراه شخص متقاضی ارسال شده و وی می تواند فرآیند ثبت نام در این سامانه را دنبال کند.

 

و) تفاوت ثبت نام در این سامانه برای اشخاص حقیقی و حقوقی چیست؟ (به همراه ویدئو)

شکل ثبت نام در این سامانه برای افراد حقیقی، مواردی بود که در بالا ذکر کردیم. اما در صورتی که شخص حقوقی مایل به ثبت نام در این سامانه بورسی و به عضویت در آمدن در جامعه بزرگ آن باشد، لازم است که کلیه اعضای هیئت مدیره و صاحبان امضا شرکت، به عضویت سامانه درآیند.

ویدئو :

 

ز) مهلت ثبت نام در سامانه سجام چه وقت است؟

توجه داشته باشید که طبق اعلامیه سازمان بورس و اوراق بهادار، با رونمایی از این سامانه، کلیه افرادی که دارای کد بورسی هستند، باید ظرف مدت 180 روز به عضویت سامانه درآمده و به نوعی سجامی شوند.

اما بنا بر ملاحظاتی این مدت تا پایان سال 1399 تمدید شده است و پس از آن کلیه فعالیت های افرادی که کد بورسی داشته اما در سامانه به عضویت درنیامده باشند، متوقف خواهد شد. بنابراین توصیه می شود که اگر تا به حال برای ثبت نام در سامانه اقدام نکرده اید، در اولین فرصت نسبت به انجام آن اقدام نمایید.

 

خ) سوال  و جواب در مورد سجام

 

سوال : مدارک لازم برای احراز هویت سجام چیست ؟

اصل شناسنامه و کد ملی برای احراز هویت این سامانه مورد نیاز می باشد.

 

سوال : من قبلا کد بورسی گرفته ام ایا باید دوباره احراز هویت شوم ؟

بله، همه افرادی که قبلا (قبل از سامانه) کد بورسی دارند نیز مجدد باید در این سامانه احراز هویت شوند.

 

[widget id=”recent-posts-widget-with-thumbnails-3″]

 

سوال : احراز هویت کارگزاری با احراز هویت سجام متفاوت است؟

بله، شما دو بار باید احراز هویت شوید. یکبار برای کارگزاری بورسی که قصد دارین با آن اقدام به خرید و فروش نمایید و یکبار نیز برای این سامانه. دقت نمایید که احراز هویت سجام شامل گرفتن عکس توسط دوربین از صورت شما نیز می باشد. احراز هویت سامانه در دفاتر پیشخوان دولت و همچنین کارگزاری ها امکان پذیر است.

 

سوال : کد پیگیری سجام را فراموش کردم. چه کار کنم؟

بعد از ورود به سایت اصلی (اینجا کلیک کنید)، دکمه بازیابی کدپیگیری را انتخاب نمایید. همچنین این کد بصورت پیامک نیز موقع ثبت نام برای شما ارسال شده است. همچنین با ورود به این سامانه نیز می توانید کدپیگیری خود را مشاهده فرمایید.

 

سوال : بعد از ثبت نام در سامانه سجام باید چیکار کنم؟

بعد از ثبت نام در سامانه، می توانید با کدپیگیری که دارید در هر یک از کارگزاری های بورسی اقدام به دریافت کد بورسی نمایید. دقت فرمایید که اگر قصد دریافت کد بورسی دارید می توانید از طریق کارگزاری آگاه (اینجا کلیک کنید) اقدام کنید. مزیت این روش این است که بعد از ثبت نام در کارگزاری آگاه بصورت رایگان در سجام نیز ثبت نام خواهید شد.

 

سوال : کجا ها می توانم برای سجام احراز هویت شوم ؟ (مراکز منتخب احراز هویت)

لیست مراکز احراز هویت در سایت قابل مشاهده است (کلیک کنید). همچنین کلیه شعب کارگزاری آگاه بصورت رایگان این سرویس را به شما ارئه می دهند.

 

در نهایت باید تاکید کرد که این سامانه ضمن ساماندهی به اطلاعات و فعالیت سهامداران، در مسیر مبارزه با پولشویی و جلوگیری از تأمین مالی تروریسم ایجاد شده است. همین طور کلیه اطلاعات سجامی ها در این سامانه محفوظ و به امانت بوده و به جز در موارد قانونی و با حکم قانون، نزد سایر افراد فاش نخواهد شد.

 

نظرات